Hoe behaal je een NEN 7510 certificering?

Het delen van medische gegevens van patiënten tussen verschillende zorginstellingen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de patiënt de beste zorg kan krijgen en er geen tijd gestoken hoeft te worden in dubbele werkzaamheden. In het patiëntendossier staat alleen veel privacygevoelige informatie, die niet zomaar op straat mag komen liggen. Daarom moet iedereen in de zorginstelling weten hoe de persoonsgegevens van patiënten veilig gedeeld kunnen worden tussen instellingen.

De NEN 7510 certificering is een certificaat dat ervoor zorgt dat jouw instelling aan kan tonen dat jullie veilig omgaan met deze gegevens. Het behalen van de NEN 7510 certificering is niet al te moeilijk, maar wel belangrijk. In twee grote stappen kan ook jouw zorginstelling aan dit belangrijke document komen.

Het certificaat behalen en behouden

Voordat je het NEN 7510 certificaat in bezit kunt krijgen, is het belangrijk om te bekijken wat de norm hiervan specifiek inhoudt en wat hiervan betrekking heeft op jouw organisatie. Dit is maatwerk dat specifiek gericht moet zijn op jouw instelling. Uit deze fase komen verschillende documenten naar voren die de zekerheid van informatiebeveiliging moeten kunnen waarborgen, zoals op het gebied van hoe acties uitgevoerd moeten worden en een bedrijfshandleiding.

Wanneer deze stap is afgerond is het tijd om het certificaat daadwerkelijk te behalen. Dit doe je door de documenten die je hebt opgesteld in de praktijk uit te gaan voeren en interne audits te organiseren. Op basis hiervan beoordeelt een gerechtigde organisatie of ook de directie op orde is en uiteindelijk kan dit resulteren in een positieve beoordeling zodat je de NEN 7510 certificering in handen kunt krijgen. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de stappen die je hebt gemaakt om tot dit proces te komen te onderhouden zodat je aan de regelgeving blijft voldoen.

Hulp bij certificering

Op papier lijken de bovenstaande stappen heel eenvoudig, maar in de praktijk blijkt vaak toch dat je als zorginstelling ondersteuning kunt gebruiken om het proces op gang te zetten. Helemaal aangezien de zorg ook gewoon door moet blijven gaan. Daarom zijn er verschillende instanties die kunnen helpen met de certificering behalen en deze ook behouden. Dit wordt in eerste instantie gedaan voor een jaar, zodat je een goede basis hebt om aan de eisen van NEN 7510 te voldoen, maar als je door wilt gaan met deze ondersteuning dan is dit in de meeste gevallen te verlengen zo vaak als nodig blijkt te zijn.