Tijd voor een hoortoestel? Dit is wat je allemaal moet weten

Naarmate je ouder wordt, wordt het gehoor steeds slechter. Vaak zien we dat mensen het blijven ontlopen en niet willen erkennen dat zij last hebben van een slechter wordend gehoor. Het begint onschuldig. Af en toe versta je een woordje niet. Op den duur merk je dat de televisie steeds harder moet en dat je in een groepje moeite hebt om mensen te verstaan. Een hoortoestel biedt de oplossing. Toch is het vaak een drempel. Tegenwoordig zijn hoortoestellen zo geavanceerd en klein, dat ze eigenlijk helemaal niet opvallen. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten? We leggen het je graag uit.

Hoortoestellen werken op hoorbatterijen

Om een hoortoestel werkend te maken heb je hoortoestel batterijen nodig. Dit zijn hele kleine batterijtjes die ervoor zorgen dat het hoortoestel werkt. Op een hoorbatterij zit een lichtdichte sticker en zodra je deze sticker verwijdert wordt de batterij geactiveerd. Het heeft dus ook geen nut om de sticker terug te plakken wanneer je deze per ongeluk verwijderd hebt. Als de sticker eenmaal verwijdert is, dan is de batterij geactiveerd. 

De levensduur van de batterijen verlengen

Hoorbatterijen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 5 tot 10 dagen. Het is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder hoe intensief je de batterijen gebruikt. Daarnaast is ook het merk een belangrijke factor. Het ene merk gaat namelijk langer mee dan het andere merk. Toch is er een regel waarmee je de levensduur van de batterijen kunt verlengen. We hadden het net al even over de luchtdichte sticker. Op het moment dat je de luchtdichte sticker verwijdert, kun je het beste zo’n 5 minuten wachten totdat je deze in het hoortoestel plaatst. Uit onderzoek is gebleken dat je hiermee de levensduur kunt verlengen met zo’n 80%.

Het hoortoestel laten drogen

Het is heel belangrijk dat je het hoortoestel ‘s nachts laat drogen. Vocht in het apparaat is namelijk de hoofdoorzaak wanneer een hoortoestel defect is. Laat daarom het hoortoestel dagelijks drogen. Ook is het belangrijk dat je het gehoorapparaat dagelijks reinigt. Ook dit zal ervoor zorgen dat het hoortoestel minder snel defect zal raken, waardoor je de levensduur kunt verlengen en zonder problemen blijft functioneren. Om een hoortoestel te drogen heb je een speciaal droogdoosje of droogtablet nodig. Deze producten zijn er namelijk speciaal voor gemaakt.

Succes!

Is jouw gehoor aan een hoortoestel toe? Laat je dan altijd goed adviseren bij een audicien. Er zijn namelijk verschillende soorten hoortoestellen verkrijgbaar en zij kunnen jou precies vertellen welke geschikt is voor jouw situatie. We hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in dit artikel.