Accu’s voor de scootmobiel: welke soorten zijn er?

Accu’s worden in het dagelijks leven op heel veel verschillende manieren gebruikt, daarom zijn er ook veel soorten en types op de markt. In dit artikel beschrijven wij een aantal varianten en waar ze voor gebruikt worden.

Natte accu’s

Natte accu’s zijn accu’s die bestaan uit water, zwavellood en lood, De loodplaten hangen in een bak met verdund zwavelzuur. De chemische reactie die ontstaat zorgt voor een spanningsverschil tussen de loodplaten en hierdoor ontstaat dan weer stroom. De voordeel van natte accu’s is dat ze relatief goedkoop en eenvoudig in gebruik zijn. Enkele natte accu’s zijn:

  • Loodaccu’s. Een van de oudste soort is de lood accu, dit type komt veel voor en wordt het meeste gebruikt in auto’s. Deze accu’s hebben veel voordelen, ze zijn redelijk simpel qua bouw, ze bestaan slechts uit water, zwavelzuur en lood. Daarnaast zijn ze ook redelijk goedkoop en leveren ze een hoge spanning.
  • Start accu’s. Een start accu moet een grote hoeveelheid stroom in een korte periode leveren. Start accu’s worden ook vaak gebruikt in auto’s. Ze mogen niet verder ontladen dan 20%, in auto’s wordt hier aan voldaan. Dit type accu is de goedkoopste soort.
  • Stationaire accu’s. Een stationaire accu levert een lagere stroom dan een start accu. Deze soort wordt vaak gebruikt als back-up bij een stroomuitval, zoals in ziekenhuizen. Ook kunne ze dieper ontladen worden, namelijk tot 50%
  • (Vol)tractie accu’s. Deze accu’s worden toegepast bij werkzaamheden waar vaak diepe ontladingen optreden en waar de accu vaak opgeladen moet worden. Zo worden ze vaak gebruikt bij hoogwerkers, landbouwmachines, heftrucks etc. Deze accu’s hebben dan ook een langere levensduur dan stationaire accu’s.

Droge accu’s

Dit zijn accu’s met een niet-vloeibare inhoud. Deze worden ook wel aangeduid met de afkorting VRLA (Valve Regulated Lead Acid) of SLA (sealed Lead Acid). Deze accu’s bevatten elektrolyt in de vorm van gel, of het elektrolyt wordt volledig opgenomen door speciale glasvezelmatten. Aan droge accu’s zit weinig onderhoud. Enkele soorten zijn:

  • Gel Accu’s. Een gel accu is een loodaccu waar het elektrolyt een gel is in plaats van vloeistof. Deze gel zit in de platen en in de ruimtes om de platen. Gel-accu’s zijn een stuk duurder dan natte accu’s. Wel zijn ze gevoelig voor overladen waardoor blijvende schade kan ontstaan. Deze worden vaak gebruikt in elektrische scooters/fietsen en beveiligingssystemen.
  • AGM Accu’s. Hierin wordt het elektrolyt vastgehouden door glasvezelmatten, hierdoor kunnen ze ook niet lekken en in elke positie worden gebruikt. Deze accu’s leveren een minder hoge stroom dan de gel accu’s maar ze kunnen beter tegen hoge en lage temperaturen. Daarom worden ze ook vaak gebruikt in duurdere voertuigen als opslag voor zonne- en windenergie, in extreem koude gebieden en in scootmobielen voor de veiligheid. Je kan een gel of AGM accu kopen bij Intercel.